sobota, 30 stycznia 2010

GRUSZKI W SYROPIE MIODOWO- WINOGRONOWYM


DESER OWOCOWY Z SYROPEM MIODOWO- WINOGRONOWYM.


składniki: dowolne sezonowe owoce i podstawa gruszki
SYROP: 1/2 szkl. soku z czerwonych winogron (100%) i 2 łyż. miodu

Pomarańczę kroić na kwadratowo, usunąć dokładnie białą skórkę
SYROP: sok i miód gotujemy ,należy odparować wodę aby uzyskać syrop.

Gotowym syropem polewamy gruszki lub wszystkie owoce.
Żeby uzyskać piękny fiolet, obieramy gruszki i zostawiamy w syropie na kilka minut (3 min)
Przepis mam oczywiście od...............kogo by innego, jak nie od Radka. To jest jego własny pomysł.
PRZEPIS NA SYROP
* 1/2 szkl. soku z czerwonych winogron 100 %.
* 2 łyż. miodu
* owoce np. gruszki, banany, jabłka, (gruszki mogą być z kompotu)
* dodatkowe owoce, truskawki, maliny, winogron, kiwi, itp.
WYKONANIE
Syrop i miód, mieszamy i odparowujemy aby powstał gęsty syrop. Wkładamy do syropu gruszki, po 5 minutach wykładamy na talerz lub do pucharków. Dekorujemy dowolnymi owocami, polewamy resztą syropu i gotowe. Ja w styczniu, wykorzystałam dostępne owoce: banany, jabłka, gruszki, winogrona, brzoskwinie, pomarańcze.

1 komentarz:

  1. Pyszna zdrowa przekąska! Sprawdziłam :) ~slonko

    OdpowiedzUsuń