Tak jak obiecałam, przepis Radka.Sałatka żydowska jest tania ,szybka a najważniejsze pyszna. W internecie znajdziecie różne, ale ta jest sprawdzony
Składniki
- 2 cebule
- 6 ziemniaków( gotujemy w skórkach)
- 5 jajek gotowanych na twardo
- 1 słoik majonez, musztarda sarepska, sól i pieprz do smaku, gałka muszkatołowa do smaku
Ziemniaki obieramy ze skórki, jajka ze skorupek, cebulę z z łuski; Wszystko drobno kroimy, dodajemy musztardę ,majonez( część zostawiamy do dekoracji na wierzch sałatki), gałkę muszkatołową, sól i pieprz z umiarem.
Mieszamy delikatnie, doprawiamy aby sałatka nie była mdła ,chociaż nie którzy lubią łagodną.
Najtrudniejsze , w tej sałatce jest krojenie cebuli! Niestety ja zawsze mszę swoje wypłakać.
Wkładamy do miseczek ,dekorujemy wg uznania, miały być grzybki do dekoracji, ale w Świdnicy nie mogłam dostać jaj przepiórczych i nie ma muchomorków.
W każdym razie, sałatka jest ,polecam.
WSZYSTKIM ŻYCZĘ UDANYCH SAŁATEK A JAK TROCHĘ POPŁACZEMY PRZ Y OBIERANIU CEBULI TO BĘDZIE NA ZDROWIE.
TAK jak dzisiejszych reklamach 2 w jednym ............
SMACZNEGO!!
PYCHOTKA!
właśnie zabieram się za sałatkę, brzmi bardzo pysznie, bo my ziemniaki uwielbiamy, pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńJa też robię sałatkę żydowską ale w troszkę innej wersji,a mianowicie dodają do niej :ziemniaki,jajka,tarty żółty ser,szczypior doprawiam majonezem ,solą i pieprzem PYCHOTA!!!
OdpowiedzUsuń