Dzisiaj gotuję zupę z pokrzywy i podagrycznika. Bułeczki drożdżowe idealnie pasują do zupy. Na kolację, śniadanie i bez powodu😉
Przepisów w internecie jest mnóstwo, często różnią się tylko sposobem przekrojenia.
Przepis na bułeczki drożdżowe z czosnkiem i olejem
Składniki składniki na ciasto
✔ 1 szklanka wody
✔ 2 szklanki mąki zwykłej np. wrocławska
✔ 1 szklanka mąki z płaskurki( możesz zamienić na inną np, orkiszową typ 2000)lub jaką mąkę masz
✔ 1 opakowanie drożdży suchych
✔ szczypta soli
✔ 1 plaska łyżeczka syropu z agawy/lub cukier lub dowolny słodzik
✔ 3 łyżki oliwy
Sos do bułek
✔masło lub olej
✔pietruszka drobno krojona
✔sól
✔czosnek
na ciasto
Czosnek zmiażdżyć i dodać resztę składników.Wymieszać
Zamiast sosu, można dodać cebulę , ser, pomidor lub inne składniki
Ciasto należy dokładnie wyrobić aby było lśniące, gęste i elastyczne. Takie wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia , miskę przykryć folią lub ściereczką lnianą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na części i lepimy kulki, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w odległości 1 cm od siebie.
Zostawiam do wyrośnięcia, smarujemy jajkiem lub olejem i nacinamy na krzyż, w paski lub przez środek. To nie ma znaczenia , ma znaczenie wizualne.
W te nacięcia wkładam jak najgłębiej sos czosnkowy
Piekę 180 C stopni ok/ 15 minut aby otrzymać złoty kolor bułek
Dzisiaj zagoscily i rowniez u mnie te buleczki z przepisu na blogu. Bardzo proste do zrobienia. Wyszlo przepysznie i wszyscy sie zajadali. Polecam!
OdpowiedzUsuńŚwietnie, mam nadzieję ze smakowały:)
OdpowiedzUsuń