Strony
środa, 24 sierpnia 2016
Pomidory świeże, czerwona sowczewica i ziemniaki.
Pomidory o tej porze roku są najlepsze, najsmaczniejsze. Na obiad jak znalazł.Smaczny,szybki i tani.
Porcja dla dwóch osób
Koszt ok. 2,50 -3 zł
POTRZEBUJESZ:
1 kg pomidorów
1 cebula
przyprawy:sól, pieprz,wegeta bio oraz oliwa
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
WYKONANIE
Na patelnię wlewam oliwę ok.2 łyżki i dodaję pokrojona cebulę, może być pokrojona w piórka lub kostkę. Gdy lekko się zarumieni i nabierze aromatu,dodaję pomidory pokrojone w kostkę bez skóry.
Duszę do momentu gdy wszystko będzie miękkie, sok odparuje. Osobno gotuję ok. 1/2 szklanki czerwonej soczewicy.
Gdy soczewica będzie miękka, odlewam nadmiar wody i dodaję do pomidorów i cebuli.
Doprawiam do smaku przyprawami. Podaję z ziemniakami
Potrawę podaje z ogórkiem kiszonym i posypuję zielona pietruszką.
:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz