Strony
niedziela, 18 stycznia 2015
Nocne gotowanie- czyli Spotkanie i Gotowanie.
Spotkanie czyli sobotni wieczór zaczeliśmy o godz. 19 00 a zakończyliśmy o godzinie 24 00.
Był to wieczór pełen śmiechu, gwaru i smacznego gotowania.
"Spotkanie i Gotowanie" będą realizowane raz w miesiącu. Pierwsze spotkanie odbyło się z Izą i Elą.
Co gotowałyśmy?
Pierwszą potrawa właściwie wypiekiem były bułki z przepisu Alicji. Czekałyśmy na nie bardzo długo, musiały wrosnąć, podrosnąć jak to bywa z ciastem drożdżowym ale warto było czekać. Bułki były obłędnie smaczne i cudownie pachniały.
Gdy bułeczki rosły zrobiłyśmy
- "mleko" migdałowe
- "mleko "owsiane
Każdej smakowało inne Iza- "mleko" owsiane, Ela - oba a ja migdałowe.
Następnie dziewczyny robiły pulpety orzechowo - serowe. Wyszły piękne i pyszne.
Z resztek migdałów - pasta na chleb i na życzenie Eli - pasta ze słonecznika.
Wcześniej ja zrobiłam bigos ze śliwką. Oczywiście była degustacja i zabranie łupów do domu czyli to co zostało ha. ha........ mało zdjęć tak byłyśmy zajęte gotowaniem, że w ostatniej chwili udało sie "pstryknąć" kilka fotek.
Do zobaczenia za miesiąc!
Potrawy, które gotowałyśmy na Spotkaniu- przepisy poniżej
1. bułeczki burgerowe - blog Alicji( Tutaj )
2. mleko owsiane
3. mleko migdałowe
4. pasta ze słonecznika
5. pasta migdałowa
6. pulpety orzechowo- serowe
1.Bułeczki burgerowe
Sponge
2,5 szklanki mąki
15 g.świeżych drożdży lub 2 łyżeczki instant
1,25 szklanki mleka sojowego
Ma rosnąć 45-60 min.
Dodać w kolejności
1 1/3szkl. mąki
1,5 łyż.soli
3 łyż. cukru palmowego lub innego
3łyż. wody zmieszane ze zmielonym siemieniem lnianym( u mnie 4 łyż siemienia lnianego)
1/4 szkl. oleju kokosowego miękkiego ( u mnie olej kokosowy nierafinowany- patrz sklep)
Wyrabiać ręcznie lub mikserem aż ciasto będzie odchodzić od miski( 6-8 min.)Zostawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godz. w tem. pokojowej aż wyrośnie dwukrotnie. Następnie dzielimy ciasto na 12 kulek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy smarujemy wierzch olejem i zostawiamy do wyrośnięcia 50-80 min. przykrywamy folią i ściereczką . Pieczemy 15-20 min, w temperaturze 220 stopni.
2."Mleko owsiane"
2 łyżki czubate płatków owsianych( u mnie górskie )
500 ml przegotowanej wody
Wszystko miksujemy, przecedzamy ewentualnie doprawiamy szczyptą soli i cukru.
3. " Mleko migdałowe"
100 g płatków migdałowych
500 ml wody przegotowanej
Wszystko miksujemy , przecedzamy przez sitko.Gotowe!
4.Pasta ze słonecznika
1 szklankę słonecznika gotujemy w 1,5 szkl. wody ok. 10 min.- przecedzamy przez sito i wodę zostawiamy. Miksujemy z z jednym ząbkiem czosnku. Dodajemy 2 łyż. oliwy i odrobinę wody jednolitą konsystecję. Doprawiamy lubczykiem, sola i pieprzem ziołowym.
5.Pasta migdałowa
Resztki,które zostały nam z mleka migdałowego- mieszamy z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cebuli( smażonej na oliwie - można pominąć)
6.Pulpety orzechowo- serowe w sosie pomidorowym
Znajdziesz bardzo dokładny przepis na moim blogu - Tutaj!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)

Wspaniała uczta, uwielbiam roślinne mleczka
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo ,ze bułki tak smakowały :)
Margot- bułeczki byly" pyszotki" jak mówiły dziewczny a uczta wspaniała, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń