Okara to produkt uboczny z produkcji tofu. Często wyrzucałam gdyż nie wiedziałam do czego wykorzystać okarę. W Czechach gdy robiłam zakupy zobaczyłam właśnie kotlety z okary i od tego czasu już nie marnuję tych resztek.
Składniki na farsz
Okarę sojową i ryż ugotować/ szklanka ryżu 1 : 2 szklanki okary.
Masę doprawić solą, kuminem, pieprzem ziołowy.
Dodać także podsmażoną cebulę.
Wymieszać farsz bardzo dokładnie.
Ciasto takie jak na pierogi ruskie.
Kotlety z okary
Okarę ugotowaną zmiksować ręcznym blenderem na jednolitą masę.
1 szklanka płatków
koperek
2 ząbki czosnku
gałkę muszkatołową
sos sojowy,
kmin rzymski
2 łyż. mąki kartoflanej
2 łyżki bułki tartej (duże)
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać, masa musi być gęsta.
Formować kotlety i panierować w mące lub bułce. Smażyć na oleju na złoty kolor
ojej jakie fajne te okarowe przepisy, Natalis tego ryżu to ma być 1szklamka gotowanego na 2 szklanki okary?
OdpowiedzUsuńBo dziś robiłam tofu:P z czarnej soi ma miskę tej okary pstrokatej i kusza mnei te pierogi(kotlety tez ,ale pierogi bardziej:D)
Tak 1:2, czyli jedna szklanka ugotowanego ryżu, ale można dać 1:1, ale tej okary jest tak dużo, więc nie będziemy sobie żałować............
OdpowiedzUsuńzrobione , zjedzone :P , ciasto zrobiłam z maki białej i razowej , bez jajek tylko z ciepła wodą
OdpowiedzUsuńpyszne
To zrobiłaś tak jak ja, tylko razówki u mnie było tyle ile kot napłakał, Ale ogólnie pierogi da się zjeść ,to żart -naprawdę są smaczne.
OdpowiedzUsuńo tak naprawdę pyszne , tylko każdy się pytał czym je nadziałam :P
OdpowiedzUsuń