1. Przepis na pierogi
kostka tofu naturalnego( 200 g)
garść orzechów włoskich
kurkuma
1łyżka oliwy
WYKONANIE
Tofu zmiksować z oliwą, sosem sojowym i kurkumą, dodać posiekane orzechy włoskie. Wszystko wymieszać dokładnie i farsz do pierogów mamy gotowy.
Ciasto na pierogi robię " na oko"
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
gorąca woda
1 łyżka masła( możesz pominąć)
Mąkę wsyp do dużej miski , dodaj masło i dolewaj stopniowo wodę jednocześnie zagniatając ciasto. Ciasto ma być miękkie.
Odstaw na parę minut aby odpoczęło.
Ciasto ma być elastyczne nie twarde!
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
gorąca woda
1 łyżka masła( możesz pominąć)
Mąkę wsyp do dużej miski , dodaj masło i dolewaj stopniowo wodę jednocześnie zagniatając ciasto. Ciasto ma być miękkie.
Odstaw na parę minut aby odpoczęło.
Ciasto ma być elastyczne nie twarde!
Wałkuje placki i wykrawam małym kieliszkiem, zlepiam jak pierogi. Pierogi mają być małe na jeden kęs. Mi wyszło z tej proporcji około 20 pierogów.
Pierogi podałam z puree z topinambura posypane dużą ilością szczypiorku. Uważam że ta wersja jest idealna , smaki się wzajemnie uzupełniają.
Puree z topinambura tutaj
Barszcz z kiszonych buraków
2 szklanki soku z kiszonych burków
2 szklanki bulionu z warzyw
odrobina pieprzu
1 łyżeczka oliwy
odrobina majeranku
Wykonanie
Do gorącego bulionu dodać sok z buraków kiszonych i doprawić do smaku.
Gorący barszczyk podajemy z pierogami i posypujemy szczypiorkiem. Kto lubi może dodać odrobinę śmietany.
Przepis na kiszone buraki
Przepis na kiszone buraki
Buraki obieramy ze skórki ( u mnie 1 kg podłużne) i kroimy na małe kawałki
1 dużą główkę czosnku przekrój na pół
1 dużą główkę czosnku przekrój na pół
Wkładamy do słoja i zalewamy przegotowaną wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 tydzień.
Jest to podstawowy przepis. Wodę możesz osolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
Jest to podstawowy przepis. Wodę możesz osolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
Smacznego:)
Jak to pięknie wygląda! Przepis waga ciekawy,muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń