sobota, 22 kwietnia 2017

Pokrzywa pyszna na kilka sposobów

 

Nie będę rozpisywać się o właściwościach pokrzywy,  większość drodzy czytelnicy znacie jej wysokość  królową chwastów Pokrzywę! Wymienię ogólnie najważniejsze właściwości.


🍏 pokrzywa jest źródłem 10 z 40 pierwiastków wchodzących w skład ciała człowieka
🍏  wzmacnia układ odpornościowy
🍏  oczyszcza i regeneruję wątrobę
🍏  wspomaga leczenie alergii
🍏  oczyszcza i chroni nerki
🍏  przedłuża młodość
🍏  wzmacnia kości,
🍏 wspomaga leczenie reumatyzmu i artretyzmu
🍏 wspomaga odchudzanie
🍏 likwiduje obrzęki i usuwa nadmiar wody z organizmu
🍏 leczy anemię
🍏 pomocny przy stanach zapalnych jelita grubego
🍏 pokrzywa  zawiera dobrze przyswajalne żelazo, kwas foliowy,miedź, Wit. A, B, C, E, K,
🍏 oczyszcza organizm po atybiotykoterapii


Poniżej linki do innych potraw z pokrzywy.
  Pokrzywianka  Tutaj
 Zielona herbata  Tutaj
 Napój z pokrzywy na upał Tutaj
 Sałatka wiosenna      Tutaj
 Sok z pokrzywy i z jabłek.... Tutaj

Kopytka z pokrzywą
1 opakowanie gotowych kopytek lub  1/2 kg własnoręcznie zrobionych kopytek.
 4 garście pokrzywy ( ma być dużo)
 pęczek czosnku niedźwiedziego
 pęczek pietruszki- natki
 1/2 czerwonej papryki
 olej, przyprawy- sól, wegeta, pieprz
Wykonanie
Gotowe kopytka wrzuć na gorącą patelnie z łyżką  oleju i pokrojona papryką. Pokrzywę  dokładnie umyj, wrzuć do miski i zalej gorącą wodą( sparzyć). Odciśnij nadmiar wody i pokrój drobno. Dorzuć do kopytek i dodaj przyprawy, duś wszystko ok 3-5 minut,  mieszaj delikatnie. Przed podaniem posyp pietruszka i czosnkiem niedźwiedzimi wymieszaj.
Podawaj na ciepło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz