Nie będę rozpisywać się o właściwościach pokrzywy, większość drodzy czytelnicy znacie jej wysokość królową chwastów Pokrzywę! Wymienię ogólnie najważniejsze właściwości.
🍏 pokrzywa jest źródłem 10 z 40 pierwiastków wchodzących w skład ciała człowieka
🍏 wzmacnia układ odpornościowy
🍏 oczyszcza i regeneruję wątrobę
🍏 wspomaga leczenie alergii
🍏 oczyszcza i chroni nerki
🍏 przedłuża młodość
🍏 wzmacnia kości,
🍏 wspomaga leczenie reumatyzmu i artretyzmu
🍏 wspomaga odchudzanie
🍏 likwiduje obrzęki i usuwa nadmiar wody z organizmu
🍏 leczy anemię
🍏 pomocny przy stanach zapalnych jelita grubego
🍏 pokrzywa zawiera dobrze przyswajalne żelazo, kwas foliowy,miedź, Wit. A, B, C, E, K,
🍏 oczyszcza organizm po atybiotykoterapii
Poniżej linki do innych potraw z pokrzywy.
Pokrzywianka Tutaj
Zielona herbata Tutaj
Napój z pokrzywy na upał Tutaj
Sałatka wiosenna Tutaj
Sok z pokrzywy i z jabłek.... Tutaj
Kopytka z pokrzywą
1 opakowanie gotowych kopytek lub 1/2 kg własnoręcznie zrobionych kopytek.
4 garście pokrzywy ( ma być dużo)
pęczek czosnku niedźwiedziego
pęczek pietruszki- natki
1/2 czerwonej papryki
olej, przyprawy- sól, wegeta, pieprz
Wykonanie
Gotowe kopytka wrzuć na gorącą patelnie z łyżką oleju i pokrojona papryką. Pokrzywę dokładnie umyj, wrzuć do miski i zalej gorącą wodą( sparzyć). Odciśnij nadmiar wody i pokrój drobno. Dorzuć do kopytek i dodaj przyprawy, duś wszystko ok 3-5 minut, mieszaj delikatnie. Przed podaniem posyp pietruszka i czosnkiem niedźwiedzimi wymieszaj.
Podawaj na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz