BATONIKI Z CZEKOLADĄ GORZKĄ i Z PŁATKAMI CHABRÓW
składniki
1. szklanka daktyli
2. mąka kokosowa
3. ekspandowana kasza jaglana
4.gorzka czekolada
Daktyle moczymy i miksujemy( jeżeli są miękkie -tylko miksujemy) bez wody, Dodajemy czekoladę gorzką połamana na kawałki i ekspandowaną kasze jaglaną. Mieszamy i dodajemy tyle mąki kokosowej aby uzyskać gęstą masę jak ciasto. Wałkujemy kształt prostokąta, aby masa się nie kleiła przekładamy papierem do pieczenia.Sypiemy płatkami chabrów lub płatkami migdałowymi.Wałkujemy i kroimy na prostokąty lub kwadraty.
Batoniki nie mogą być za cienkie , będą się łamać.
Wkładamy do lodówki aby stężały. Takie batoniki możemy zawinąć w papier i będzie wspaniała przekąska do pracy lub szkoły.
BATONIKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ I PŁATKAMI RÓŻY
Składniki
1.szklanka daktyli
2. mąka migdałowa
3.ekspandowany amarantus
4.śliwka suszona pokrojona
5. 4 łyż. ucieranych płatków róży
Czynności wykonujemy jak wyżej. Zamiast płatków chabrów dodajemy płatki róży.
Batoników wychodzi sporo u mnie ok. 20 szt. takie batoniki można przechowywać w lodówce , dłuższy czas. Nie wiem dokładnie jak długo, gdyż szybko znikają.
Smacznego:)
z płatkami kwiatów , wow
OdpowiedzUsuńMargot- trzeba gdzieś te płatki wykorzystać, ha,ha płatki różane dodatkowo jeszcze cudnie pachną, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń