wtorek, 15 grudnia 2015

Pyszne grilowane tofu.

Pyszne grilowane  tofu, nadaje się na kanapki, do sałatek oraz jako " kotlet"  do obiadu.
Teraz dostępne jest tofu , marynowane, wędzone,  z chili, z bazylią ,więc możemy kupić tofu już gotowe smakowo.

Składniki
*2 kostki naturalnego  tofu
Zalewa
*sok z połowy cytryny
* 1 łyż. mała miodu  lub inny słodzik
* 1 ząbek czosnku
* 2 łyżki sosu sojowego
* 1/2 szklanki wody
*1 łyżeczka  przyprawy warzywnej

Wykonanie
Tofu kroimy na pół i wzdłuż, otrzymujemy cztery kawałki oczywiście  z jednej kostki. Wszystkie kawałki dajemy do zalewy na ok. 1 godz. Układamy na elektrycznym grillu lub  urządzeniu do tostów, zapiekanek, ja robię to na patelni grillowej.
Zapiekamy aby  uzyskać  złoty kolor. Możemy użyć do zrobienia pysznej kanapki do szkoły, pracy, na wycieczkę.Tofu pokrojone w paski idealnie pasuje do sałatki.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. pyszny, kolorowy posiłek!

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń