Strony
wtorek, 7 lipca 2015
Pokrzywa i żurawina czyli napój na upalne dni
Napój smakuje wybornie z kostkami lodu, ugasi pragnienie ale także wzmocni nasz organizm.Mamy lato, więc wysokie temperatury to normalna sprawa.Ale każdy z nas marzy o cudownym, zdrowym, orzeźwiającym napoju gdy wraca do domu a na zewnątrz jest 35 stopni a może i więcej na świdnickich ulicach.
Potrzebujemy :
garść suszonej pokrzywy( możesz wcześniej zaparzyć) + 1,5l wody+ 1/4 szkl soku żurawinowego ( nie masz- daj sok z cytryny)+ syrop klonowy ok.6 dużych łyżek. Oczywiście dużo kostek lodu.
Druga opcja- wszystko do blendera i zmiksować.
Pyszne , zdrowe i chłodzące
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pokrzywa jest super! Najlepsza taka zbierana samemu. Pamiętam, że zawsze zrywałem taką majową (podobno jest najlepsza i najzdrowsza) - zalety mieszkania przy lesie, który jest w puszczy. Zawsze była taka smaczna i miała specyficzny posmak. Gdy piłem taką zakupioną w jakimś zielarskim lub w aptece, była okropna i pachniała jak siano :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się swje zbierane jest najsmaczniejsze, sama juz zrobiłam zapasy pokrzywy majowej. Pozdrawiam:)
UsuńPokrzywa jest bardzo zdrowa. Zebrana z własnego ogrodu i wysuszona jest zdecydowana najlepsza. Aczkolwiek, że majowa najlepsza pierwszy raz "słyszę".
OdpowiedzUsuńMaj jest najlepszym miesiącem do zbierania młodych pędów pokrzywy.Pokrzywa majowa zawiera, najwięcej substancji dobroczynnych dla naszego organizmu. Mlode pędy- liście są delikatne i można je jesc nawet na surowo.Każda roślina mo swoje wmagnia np. czosnek niedźwiedzi ma lecznicze działanie tylko w kwietniu- do połowy maja ale to max.Potem jego wlasciwości zanikają, Zpokrzywą jest tak im mlodsza tym lepiej, pozdrawiam:)
Usuń