wtorek, 7 lipca 2015

Pokrzywa i żurawina czyli napój na upalne dni


Napój smakuje wybornie z kostkami lodu, ugasi pragnienie ale także wzmocni nasz organizm.Mamy lato, więc wysokie temperatury to normalna sprawa.Ale każdy z nas marzy o cudownym, zdrowym, orzeźwiającym napoju gdy wraca do domu a na zewnątrz jest 35 stopni a może i więcej na świdnickich ulicach.

Potrzebujemy :
 garść suszonej  pokrzywy( możesz wcześniej zaparzyć) + 1,5l wody+ 1/4 szkl soku żurawinowego   ( nie masz- daj sok z cytryny)+ syrop klonowy ok.6 dużych łyżek. Oczywiście dużo kostek lodu.
Druga opcja- wszystko do blendera i zmiksować.
Pyszne , zdrowe i chłodzące
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pokrzywa jest super! Najlepsza taka zbierana samemu. Pamiętam, że zawsze zrywałem taką majową (podobno jest najlepsza i najzdrowsza) - zalety mieszkania przy lesie, który jest w puszczy. Zawsze była taka smaczna i miała specyficzny posmak. Gdy piłem taką zakupioną w jakimś zielarskim lub w aptece, była okropna i pachniała jak siano :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się swje zbierane jest najsmaczniejsze, sama juz zrobiłam zapasy pokrzywy majowej. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Pokrzywa jest bardzo zdrowa. Zebrana z własnego ogrodu i wysuszona jest zdecydowana najlepsza. Aczkolwiek, że majowa najlepsza pierwszy raz "słyszę".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maj jest najlepszym miesiącem do zbierania młodych pędów pokrzywy.Pokrzywa majowa zawiera, najwięcej substancji dobroczynnych dla naszego organizmu. Mlode pędy- liście są delikatne i można je jesc nawet na surowo.Każda roślina mo swoje wmagnia np. czosnek niedźwiedzi ma lecznicze działanie tylko w kwietniu- do połowy maja ale to max.Potem jego wlasciwości zanikają, Zpokrzywą jest tak im mlodsza tym lepiej, pozdrawiam:)

      Usuń