niedziela, 5 lipca 2015

Krakersy bez glutenu




Dzisiaj zrobiłam  krakersy  bez jaj, glutenu, cukru, mąki . Przepis znalazłam na TUTAJ.  Ten przepis najbardziej mi odpowiadał łatwością i ciekawymi składnikami. Wyszły smaczne, dodałam  nieco inne składniki inaczej mówiąc wzbogaciłam  składnikami dodatkowymi, jak sugerowała autorka.
Składniki
          1/2 szkl. kaszy gryczanej białej przepłukanej na sicie( surowa)
          3/4 szkl słonecznika
          2 łyż.oliwy
          2 łyż. zmielonego siemienia lnianego
          1/2 szkl. pokrojonej cebuli
          1 szklanka soku z warzyw lub wody
          1 szklanka warzyw tartych lub miąższu pozostałego  z wyciskarki
          oregano, tymianek ,bazylia- ok.1 płaska łyżeczka każdego.
          1 papryka ( u mnie bez skórki)
          3/4 łyż. soli himalajskiej

Dodatkowo dodałam - czosnek niedźwiedzi liście oraz 1/2 szkl. sezamu białego.
Wszystkie składniki oprócz sezamu zmiksowałam oprócz sezamu. Dolałam dodatkowo  ok. 1/2 szkl soku warzywnego gdyż mój mikser nie dal rady zmiksować. Wszystko zostawiłam na okolo 30minut aby napęczniało.
Masę podzieliłam na dwie części  i umieściłam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i lekko natłuszczonych. Piekłam około 15 min.  w nagrzanym piekarniku  w 180 stopni C.
 Potem dosuszyłam  ok. 15 min. w 50 stopni C.- lubię chrupiące.
Zwinęłam szczelnie  papierem do pieczenia i umieściłam w puszce.
Gdy były jeszcze ciepłe pokroiłam  na małe prostokąty. Możecie  pokroić na trójkąty  czy  kwadraty.
 Składniki i przyprawy możecie zmieniać wg. swojego gustu .
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz