Strony
niedziela, 5 lipca 2015
Krakersy bez glutenu
Dzisiaj zrobiłam krakersy bez jaj, glutenu, cukru, mąki . Przepis znalazłam na TUTAJ. Ten przepis najbardziej mi odpowiadał łatwością i ciekawymi składnikami. Wyszły smaczne, dodałam nieco inne składniki inaczej mówiąc wzbogaciłam składnikami dodatkowymi, jak sugerowała autorka.
Składniki
1/2 szkl. kaszy gryczanej białej przepłukanej na sicie( surowa)
3/4 szkl słonecznika
2 łyż.oliwy
2 łyż. zmielonego siemienia lnianego
1/2 szkl. pokrojonej cebuli
1 szklanka soku z warzyw lub wody
1 szklanka warzyw tartych lub miąższu pozostałego z wyciskarki
oregano, tymianek ,bazylia- ok.1 płaska łyżeczka każdego.
1 papryka ( u mnie bez skórki)
3/4 łyż. soli himalajskiej
Dodatkowo dodałam - czosnek niedźwiedzi liście oraz 1/2 szkl. sezamu białego.
Wszystkie składniki oprócz sezamu zmiksowałam oprócz sezamu. Dolałam dodatkowo ok. 1/2 szkl soku warzywnego gdyż mój mikser nie dal rady zmiksować. Wszystko zostawiłam na okolo 30minut aby napęczniało.
Masę podzieliłam na dwie części i umieściłam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i lekko natłuszczonych. Piekłam około 15 min. w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C.
Potem dosuszyłam ok. 15 min. w 50 stopni C.- lubię chrupiące.
Zwinęłam szczelnie papierem do pieczenia i umieściłam w puszce.
Gdy były jeszcze ciepłe pokroiłam na małe prostokąty. Możecie pokroić na trójkąty czy kwadraty.
Składniki i przyprawy możecie zmieniać wg. swojego gustu .
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz