Może to też lenistwo i brak chęci z mojej strony. Dziś chcę pokazać co z tą pestką zrobić, krok po kroku. Bardzo łatwy sposób.Ale opiszę właściwości pestki z awokado dlaczego ją suszyć i jeść.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE PESTKI Z AWOKADO
1.Skutecznie radzi sobie z infekcjami czyli poprawia naszą odporność. Wskazane spożywanie w czasie infekcji. Jak i w chorobach stawów działa przeciwzapalnie.
2.Wzmacnia system immunologiczny. Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, więcej niż nie jedno warzywo .Rezultacie dzięki takiej zawartości przeciwutleniaczy pestka poprawia układ odpornościowy oraz wzmaga naturalne mechanizmy obronne organizmu.Zwalcz wirusy i bakterie.
Wspomaga produkcję kolagenu.
3.Poprawia wzrok. Pestka jest bogatym źródłem luteiny, jest podstawowy składnik, który przyczynia się do poprawy ostrości widzenia.
4.Zawiera duże ilości kwasu foliowego, jest on szczególnie zalecany przed i podczas ciąży.
5.Jest źródłem minerałów i witamin, takich jak : magnez, potas, witamina C.
6.Usprawnia trawienie.Zawiera dużo błonnika. W Ameryce Południowej pestki awokado stosowane są w leczeniu biegunek oraz problemów trawiennych.
7. Ma także działanie antynowotworowe
JAK PRZYGOTOWAĆ ?
1. Pestki umyć, usunąć skórkę, pokroić i suszyć na słońcu, następnie młotkiem rozbić i zmielić.
2. Pestki awokado podsuszamy ok. 2 dni, obieramy ze skórki łatwo schodzi i trzemy na tarce, podsuszamy.
3. Świeże pestki trzemy i suszymy a następnie mielimy na proszek.
Proszek przechowujemy w słoiku.
Masz trzy sposoby, ja wybrałam 3
Z CZYM TO JEŚĆ I DO CZEGO?
Używamy do szejków, sałatek, zup, można parzyć jako herbatę, maseczek do ciała, scrubów......itp
Herbata z pestek awokado ( tarte na tarce) 2-3 łyżeczki zalewam gorącą wodą, parze i wypijam.
Dzienna dawka 1/2 pestki awokado dziennie jest wystarczająca.
😏
O pozytywnym ich wpływie na wzrok muszę przyznać, że słyszę pierwszy raz. Bardzo ciekawy wpis, treściwy i rzeczowy. Bardzo dobre rady!
OdpowiedzUsuńUzywam sproszkowanych pestek jako przyprawy, ale mam 5 dosc swiezych pestek i dosc duzo jeszcze ususzonych w proszku. Zastanawiam sie, czy mozna zrobic nalewke z tych pestek, taka na alkoholu, ja robie czasem limoncello, lub nespolino (y pestek nespoli) na alkoholu 95 procentowym, czy slyszal ktos o uzyciu do nalewki pestki z awokado????
OdpowiedzUsuńA ja zawsze je wyrzucałam, hm
OdpowiedzUsuń