środa, 20 czerwca 2018

Majonez z nerkowców


POTRZEBUJESZ
  3/4 szklanki suchych orzechów nerkowca
  5 łyżki soku z cytryny
  3 łyżki sos sojowy

  1 łyżkę syropu klonowego
  6 łyżek oleju
  1 ząbek czosnku
  1/2 łyżeczki kurkumy
  sól i pieprz do smaku
Orzechy nerkowca zalewam zimną wodą odstawiam na minimum 4 godziny najlepiej na całą noc.
Po tym czasie płuczemy i miksujemy z pozostałymi składnikami.
Wkładamy np.do słoika i szczelnie zakrywamy. W lodówce można przechowywać maximum do 10 dni, tak piszą  u mnie znika szybciej więc stoi do tygodnia najdłużej.
Taki majonez używam na kanapki, sałatki,awokado,pomidorów........
Podaję link do jedenastu majonezów  TUTAJ
😏

1 komentarz: