Strony
czwartek, 21 września 2017
Gruszki kiszone
Gruszki kiszone tak! dla mnie to też zaskoczenie przepis z książki ,, Kiszonki i fermentacje'' A.Baron. Ciekawa pozycja. Większość przepisów kiszenia i fermentacji znam, nie wszystko mi smakuje, więc wybieram coś nowego np. gruszki.
Ale w książce oprócz przepisów znajdziecie dużo dobrych i fachowych porad. Książkę kupiłam w markecie za przyzwoitą cenę
Jest jeszcze kilka przepisów z tej książki, które na pewno wykorzystam a to jest sukces gdyż często z całej książki nie ma ani jednego przepisu, który by mnie zainteresował.
GRUSZKI W MIODZIE
Słój 4 - litrowy
2 kg gruszek
2 l wody
500 g miodu
Gruszki umyj, w całości umieść w słoju lub połówki gdy są duże. Zalej wodą z miodem. Po tygodniu gruszki powinny już musować. Zasada ogólna w kiszonkach im dłużej stoją tym bardziej ukiszone. Zalewy nie wylewaj( uwaga autora) wykorzystaj np. do wykonania lemoniady, możesz dodać zioła .Pomyślałam o rozmarynie i mięcie.
Moje gruchy na zdjęciu mają 3 dni, już tam zaczyna musować i ze skórki idą bąbelki.
Sama jestem ciekawa smaku napiszę jak będą gotowe.
😉
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uou, bardzo ciekawe. czekam na "recenzję" :)
OdpowiedzUsuńsmakowity przepis :)
OdpowiedzUsuń