Strony
czwartek, 20 kwietnia 2017
Spotkanie na temat cukru,chwastów i kwiatów jadalnych
Ząbkowice Izba Pamiątek Regionalnych, niewielkie pomieszczenie w tym pięknym miejscu zapełniło się po brzegi . Ludzie wchodzili i wchodzili aż brakło miejsca, nawet na korytarzu. Czas spędziliśmy w milej atmosferze, ludzie słuchali z zaciekawieniem wykładu pt. ,, Gorzka Strona Cukru ,,
Następnie Natalia przedstawiła dwie cudowne rośliny pokrzywę i forsycję,która kwitnie cudnymi żółtymi kwiatami. Forsycja to żółte złoto, cudna roślina zawierająca Rutynę aż 1g i Wit. C.
Na koniec pytania i degustacja.
Każdy mógł spróbować herbaty z forsycji, ''szpinaku z chwastów,, krakersy- chlebki bezglutenutenowe, słodki krem z kaszy jaglanej, słodkich kulek z owoców w wielu wydaniach oraz ciasteczek oczywiście bez cukru.
Dziękujemy za zaproszenie i do zobaczenia jesienią w Ząbkowicach.
Kilka przepisów
1 ,, Szpinak z chwastów,, Duża garść pokrzyw, garść przytuli pospolitej, garść podagrycznika, pietruszka natka, garść czosnku niedźwiedziego,ząbek czosnku, sól i pieprz, wegeta, 1/2 kostki wędzonego tofu. Olej i 1/2 szklanki wody.
Zielsko dokładnie myjemy,pokrzywę zalewamy gorąca wodą, odsączamy i kroimy razem z podagrycznikiem, przytulią. Wrzucamy na patelnię dusimy do miękkości w wodzie z przyprawami. Na koniec dodajemy pietruszkę i liście czosnku oraz pokrojone w kostkę wędzone tofu , drobno pokrojone, jeszcze raz doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba.
2. Herbata z forsycji suszone kwiaty zalewamy ciepła woda, czekamy aż naciągnie . Pijemy delektując się smakiem i pięknym żółtym kolorem.
Dokładny przepis na herbatę z forsycji Forsycja
3.Słodkie kulki
Tutaj
🍎 🍎 🍎 🍎 🍎 🍎 🍎 🍎 🍎 🍎 🍎 🍎 🍎 🍎 🍎 🍎
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz