czwartek, 20 kwietnia 2017

Spotkanie na temat cukru,chwastów i kwiatów jadalnych


Ząbkowice Izba Pamiątek Regionalnych, niewielkie pomieszczenie w tym pięknym miejscu zapełniło się po brzegi . Ludzie wchodzili i wchodzili aż brakło miejsca, nawet na korytarzu. Czas spędziliśmy w milej atmosferze, ludzie słuchali z zaciekawieniem wykładu  pt.  ,, Gorzka  Strona  Cukru ,,
Następnie Natalia przedstawiła dwie cudowne rośliny  pokrzywę i  forsycję,która kwitnie cudnymi żółtymi kwiatami. Forsycja to żółte złoto, cudna roślina zawierająca  Rutynę aż 1g i Wit. C.
Na koniec pytania i degustacja.
Każdy mógł spróbować herbaty z forsycji, ''szpinaku z chwastów,,  krakersy- chlebki  bezglutenutenowe, słodki krem z kaszy jaglanej, słodkich kulek  z owoców w wielu wydaniach oraz ciasteczek oczywiście bez cukru.
Dziękujemy za zaproszenie i do zobaczenia jesienią w Ząbkowicach.



Kilka przepisów
1 ,, Szpinak z chwastów,,    Duża garść pokrzyw, garść przytuli pospolitej, garść podagrycznika,  pietruszka natka, garść czosnku niedźwiedziego,ząbek czosnku, sól i pieprz, wegeta, 1/2 kostki wędzonego tofu. Olej i  1/2 szklanki wody.
Zielsko dokładnie myjemy,pokrzywę zalewamy gorąca wodą, odsączamy i kroimy razem z podagrycznikiem, przytulią. Wrzucamy na patelnię dusimy do miękkości w wodzie z przyprawami. Na koniec dodajemy pietruszkę i liście czosnku oraz pokrojone w kostkę wędzone tofu , drobno pokrojone, jeszcze raz doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba.

2. Herbata z forsycji suszone kwiaty zalewamy ciepła woda, czekamy aż naciągnie . Pijemy delektując się smakiem i pięknym żółtym kolorem.
 Dokładny przepis   na herbatę z forsycji      Forsycja

3.Słodkie kulki
Tutaj






🍎       🍎      🍎       🍎      🍎       🍎      🍎       🍎      🍎     🍎       🍎      🍎         🍎       🍎        🍎                             🍎

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz