niedziela, 5 marca 2017

Zapiekanka z kaszy orkiszowej




Zapiekanka pyszna i szybka w wykonaniu. Jak szybka to szybko podaję przepis 😊.

Potrzebujesz
Kasza może być pozostałość z obiadu (u mnie kasza orkiszowa)
Sos pomidorowy w kartonie

1 cebula
1/2 kg pieczarek
1/2 kapusty ( średniej wielkości)
Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa warzywna, majeranek, pietruszka natka,
Olej
Zabieramy się do roboty
Kaszę gotujemy . Obieramy cebulę i pieczarki,kroimy cebulę i wrzucamy na patelnię na gorący olej.Pieczarki trzemy na dużych oczkach i dorzucamy do cebuli,Smażymy -dusimy do odparowania wody. Kapustę ścieramy  na grubych oczkach i dorzucamy do patelni, chwilkę dusimy około 5 minut. Mieszamy z kaszą, sosem pomidorowym i doprawiamy do smaku.
Wkładamy do naczynia wsmarowanego tłuszczem( żaroodpornego )
Zapiekamy około 30 minut, temperatura 180- 200 stopni  C. Podajemy na ciepło lub zimno.
Zapiekankę podałam  grillowaną cukinią i marchewką z miodem. Przed podaniem posypię zieleniną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz