Strony
piątek, 3 marca 2017
Kapusta pekińska - krok po kroku
Kapusta pekińska przywędrowała do nas z Chin w latach 50- tych. Zawiera dużo beta-karotenu,Wit. C, B1, B2, A, oraz ,wapń, cynk, żelazo, potas, fosfor, magnez, kwas foliowy.
Ja sama przyznaję, że mało potraw z niej robię, ale na ciepło mi osobiście smakuje najbardziej. Wybieram zawsze takie, które mają jak najwięcej zielonych liści.
POTRZEBUJESZ
1 kapustę średniej wielkości
pęczek pietruszki- zwłaszcza łodyżki
olej lub masło
1 cebula mała
przyprawy - przyprawa warzywna, majeranek,pieprz, sól, odrobina soku z cytryny
WYKONANIE
Na gorącą patelnie daję łyżkę masła ( wersja wegańska olej) i dodaję pokrojona w kostkę cebulę smażę ok .3 minut.
Kapustę myję i dzielę na 4 wzdłuż, następnie w cienkie paski i wrzucam na patelnię do cebuli. Przykrywam pokrywką i duszę na patelni do miękkości. Próbuję, gdy odpowiada mi twardość. ugotowanej kapusty dodaję pokrojoną drobno pietruszkę zwłaszcza łodyżki. Duszę pod przykryciem ok 3 minut.
Doprawiam do smaku.
Kapustę podaję z pieczywem lub ziemniakami.
:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam pekinkę pod każdą postacią ;)
OdpowiedzUsuń