wtorek, 11 sierpnia 2015

Nasturcja jadalny kwiat i listki


Nasturcja jadalny kwiat i listki. Ogrodnicy coraz mniej zachwycają się tą rośliną.Wolą piękne egzotyczne rośliny inaczej mówiąc roślina bardzo niedoceniana a jest cudem natury, dlaczego?
Jadalne są liście, kwiaty i nasiona, ma działanie lecznicze choć mało jest badań a szkoda.
*zawiera spore ilości siarki a to główny atut  - działanie bakteriobójcze
* naturalny antybiotyk
*  zwalcza salmonellę i paciorkowce, pomocna przy anginie
* zwalcza bakterie Stapyhlococcus ( powodują zapalenie nerek i dróg moczowych)
* wspomaga leczenie-  zapalenie dróg oddechowych,kaszel, chrypka,przeziębienie
* przy wypadaniu włosów i łupieżu, trądzik
* przyspiesza przemianę materii
* pobudza krążenie krwi, działa napotnie, przeciwbólowo,reguluje wypróżnienia, zapobiega kamicy żółciowej,........
Wymieniam te najważniejsze.

*Kwiaty i liście surowe dodaję do sałatek  i na kanapki.
 *Przepis na napar  - drogi oddechowe
1-2 łyżki suchego ziela+ wrzącej wody lub mleka z miodem( dawkowanie 100 ml x 4  dziennie
 *Spirytus nasturcjowy-  grudki, łojotok, grzybica,trądzik- stosować rozcięczenia  z wodą.
ocet nasturcjowy - rozdrobnione ziele nasturcji zalać octem 3-5% lub winem wytrawny(półwytrawnym)  1 część surowca na 3  części octu lub wina.
*Toniki otrzymuje się z powyższych preparatów rozcieńczając je wodą lub naparami ziołowymi np. nagietkowy, krwawnikowy, skrzypowy.
Wyciągi z nasturcji  radzą sobie z bakteriami na antybiotyki i sulfonamidy.
*Nalewka z nasturcji do pielęgnacji włosów
Cale krzaki nasturcji, myjemy,  osuszamy i siekamy. Zalewamy spirytusem 90% ( 2 części spirytusu-1 część wody przegotowanej) 2:1
Tak żeby zioła były pokryte.Po 10 dniach płyn zlewamy do butelek.Skórę należy smarować codziennie przez 2- 3 tygodnie.Nadaje się do każdego rodzaju włosów. Przy łupieżu należy dodać skrzyp i tatarak  do nalewki.( zioła- po 1 części każdego z ziół)
więcej wiadomości znajdziesz;Tutaj

SKŁADNIKI na sałatkę  z nasturcją i dzikimi roślinami
Porcja na 1-os, koszt-1,50zł

1 pomidor+ kilka malutkich ogóreczków+ kwiaty nasturcji+ listki nasturcji+ garść rukoli+ listek mlecza+po 5 listków szczawiku i kurdybanku+ liść babki lancetowatej+ różyczka brokuła +listek podagrycznika = polać wszystko sosem winegret
Smacznego!





4 komentarze:

  1. Uwielbiam nasturcje za całokształt , są piękne , pyszne i tyle dobra w nich dla zdrowia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margot- zgadzam się we wszystkim a dodatkowo uwielbiam je za ten pikantny smak, pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Nigdy tego nie stosowałem. Dzięki za przepisy.

    OdpowiedzUsuń