Owies zawiera znaczna ilość łatwo przyswajanych białek( 16,9 %) Białka te dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów( egzogennych) ale nie w optymalnej proporcji.Owies zawiera mało lizyny i treoniny. podczas gdy metioniny ma w nadmiarze. Natomiast jarzyny strączkowe( ciecierzyca,soczewica i fasola mają dużo lizyny i treoniny, ale brakuje im metioniny. Prościej mówiąc łączymy zboża +rośliny strączkowe= otrzymujemy wszystkie aminokwasy niezbędne do budowy białek.
np.kotlet z fasoli + owies gotowany( kasza)
Połączenie zbóż z jarzynami strączkowymi jest bardzo wskazane.
Woda owsiana ma stabilizujący i ożywiający wpływ na układ nerwowy. Jest szczególnie zalecana w przypadkach nerwicy i nadciśnienia tętniczego. Jest łatwa do przygotowania i może być regularnie spożywana jako napój między posiłkami.
Woda owsiana
* 2 duże łyżki owsa namoczyć, gotować w 1 litrze wody ok. 5 minut.Zostawić płyn do wyklarowania.Płyn można osłodzić miodem.
* Owies,który mi pozostał ugotowałam, na patelni usmażyłam na oleju 2 cebule( pokrojone w kostkę) oraz kostkę naturalnego tofu. Doprawiłam do smaku pieprzem ,solą i suszonymi pomidorami orz jedna kostka bulionu (organik - możesz dodać przyprawę warzywną)
Wyszło pyszne danie ja dodałam jeszcze kapustę młodą gotowaną i duzo koperku,mniam.....
Smacznego!
żródło- wspaniała ksiażka" Lecznicza żywność" dr med.D.PAMPLONA ROGER
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz