Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i zachwycać się cudem natury.
Przepis jest mamy Danusi ,która liczy sobie 92 lata, jest sprawna fizycznie i psychicznie. Właśnie ona przygotowała taką cudowna potrawę, jej mama tak robiła,babcia........ i prababcia........
Rwiemy tylko listki pokrzywy lub młode górne pędy. Należy ja dokładnie umyć i przebrać z zanieczyszeń np. trawy...
Składniki
* 6 dużych garści pokrzyw
* 5 ząbków czosnku
*2 jajka( można pominąć)
*2 łyżki oleju
*2 łyżki mąki pszennej uprażonej na patelni na złoty kolor
*ok. 1 szkl. wody z pokrzyw
* sól, pieprz ziołowy, kostka lub przyprawa warzywna( bez glutamianu s. )
WYKONANIE
Zagotować wodę w garnku ok. 2 litrów i wrzucić pokrzywę ( wcześniej umytą), gotować ok. 2 min. Osączyć na sitku( wodę zostawić), pokrzywę drobno pokroić na desce.
Na patelnię gorącą wlać olej i smażyć czosnek pokrojony w plastry-2 min. dorzucić pokrzywę i dusić ok. 5 min dolewając wody z pokrzywy w miarę potrzeby. Następnie dodać dwa wiejskie jajka , rozmieszać i wsypać mąkę, dolać wodę z pokrzywy ok.1/2 szklanki zagotować. Ja dałam mąkę gryczaną. Doprawić do smaku, ja dodałam jeszcze pęczek czosnku niedźwiedziego ,pokrojony w paseczki. Dekoracja- bratki polne i prażony słonecznik.
Pokrzywiankę podaję na śniadanie z chlebem wieloziarnistym lub do obiadu.
Wodę, która została z pokrzyw wykorzystałam do podlewania kwiatów, a poprzednim razem do płukania włosów.
Smacznego!
ciekawy przepis :) ciężko mi się by było przemóc, bo wydaje mi się, że taka potrawa trochę bezsmakowa...
OdpowiedzUsuńnie mniej jednak trochę mnie zainspirowałaś, bo przypomniała mi się moja babcia i jej twarożek z pokrzywą i mleczem
Klaudia- dobrze przyprawić i jest pyszne, pozdrawiam:)
UsuńPokrzywa z czosnkiem jest przepyszna!!! Wystarczy pieprz i sól i na prawdę danie wspaniałe - np jako dodatek do omleta albo do ziemniaków:) polecam, bo pokrzywa najsmaczniejsza o tej porze roku:) ..no i plus herbatki oczywiście!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Gotowałam zupę z pokrzyw.
OdpowiedzUsuń