niedziela, 3 maja 2015

Pokrzywianka- potrawa z pokrzywy



Pokrzywa jest wspaniałą dziką rośliną, zdrową, łatwą w przygotowaniu i nic za nią nie płacimy. Mamy ją za darmo tylko zrywać i  zachwycać się cudem  natury.
Przepis  jest mamy Danusi ,która liczy sobie 92 lata, jest sprawna fizycznie i psychicznie.  Właśnie ona przygotowała taką cudowna potrawę, jej mama tak robiła,babcia........  i  prababcia........
Rwiemy tylko listki pokrzywy  lub młode górne pędy.  Należy ja dokładnie umyć i przebrać z zanieczyszeń np. trawy...
Składniki
* 6 dużych garści pokrzyw 
* 5 ząbków czosnku
*2 jajka( można pominąć)
*2 łyżki oleju
*2 łyżki mąki pszennej uprażonej na patelni na złoty kolor
*ok. 1 szkl. wody z pokrzyw
* sól, pieprz ziołowy, kostka lub przyprawa warzywna( bez glutamianu s. )
WYKONANIE
Zagotować wodę  w garnku  ok. 2 litrów i wrzucić  pokrzywę ( wcześniej umytą), gotować ok. 2 min. Osączyć na sitku( wodę zostawić), pokrzywę drobno pokroić na desce.
Na patelnię gorącą wlać olej i smażyć czosnek pokrojony  w plastry-2 min. dorzucić pokrzywę i dusić ok. 5 min dolewając wody z pokrzywy  w miarę potrzeby. Następnie dodać dwa wiejskie jajka , rozmieszać i wsypać mąkę, dolać wodę z pokrzywy ok.1/2  szklanki zagotować. Ja dałam mąkę gryczaną. Doprawić do smaku, ja dodałam jeszcze pęczek czosnku niedźwiedziego ,pokrojony w paseczki. Dekoracja- bratki polne i prażony słonecznik.
Pokrzywiankę podaję na śniadanie z chlebem  wieloziarnistym lub do obiadu.
Wodę, która została z pokrzyw  wykorzystałam do podlewania kwiatów, a poprzednim razem do płukania włosów.
Smacznego!











4 komentarze:

  1. ciekawy przepis :) ciężko mi się by było przemóc, bo wydaje mi się, że taka potrawa trochę bezsmakowa...
    nie mniej jednak trochę mnie zainspirowałaś, bo przypomniała mi się moja babcia i jej twarożek z pokrzywą i mleczem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudia- dobrze przyprawić i jest pyszne, pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Pokrzywa z czosnkiem jest przepyszna!!! Wystarczy pieprz i sól i na prawdę danie wspaniałe - np jako dodatek do omleta albo do ziemniaków:) polecam, bo pokrzywa najsmaczniejsza o tej porze roku:) ..no i plus herbatki oczywiście!:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gotowałam zupę z pokrzyw.

    OdpowiedzUsuń