środa, 26 listopada 2014

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy, słodki gęsty i smaczny . Można używać do słodzenia napojów, polewania np. naleśników, ciast i innych potraw zamiast cukru. Jest łatwy i szybki  w wykonaniu , tak jak dzisiejszy mój post. W lodówce można przechowywać do 3 tygodni.

Składniki
200 g  daktyli bez pestek
1 szklanka  wody
sok  z cytryny
Wykonanie
Daktyle umyć, zalać przegotowaną wodą na 3-4 godz. ja namoczyłam na noc. Zmiksować na gładką masę, dodać sok z cytryny( u mnie z połowy) Wymieszać . Mój mikser jest , mało wydajny  więc ja przelałam  jeszcze  przez sito. Gdy uważacie że syrop jest zbyt gęsty, dodajcie odrobinę wody. Syrop wyszedł pyszny.

                                                              Smacznego!

4 komentarze:

  1. idealny do koktajli, wypieków i wszelakich słodkości! :) zapraszam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja. Wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń