poniedziałek, 3 marca 2014

Sos z cukinią

Dzisiaj na obiad, zrobiłam pyszny sos z cukinią, ryżem i kotletami z wędzonego tofu.

SKŁADNIKI:
porcje na dwie osoby
koszt całkowity obiadu - 12 zł

* 2 średnie  młode zielone cukinie
* 1/2 szkl. śmietany  lub mleka sojowego
* 1-2 łyż.mąki kukurydzianej
* 1 - 3/4 szklanka  wody
* przyprawy- sól, pieprz ziołowy, przyprawa warzywna ( do smaku)

WYKONANIE:
Cukinie myjemy, ogonki (jeżeli są) odkroić i wyrzucić. Cukinie kroimy na drobną kostkę i smażymy na 1 łyż. oleju. Cukinia ma być al dente nie rozgotowana.Śmietanę  oraz 1/2 szkl. wody,  mieszamy z 2 łyżkami mąki kukurydzianej.Taką mieszankę wlewamy  powoli do cukinii, cały czas mieszając gotujemy ok. 2-3 min. Gdy widzimy, że sos jest za gęsty dolewamy więcej wody, doprawiamy do smaku. 
Podajemy z ryżem i np. z tofu
PRZEPIS NA PANIEROWANE TOFU:
Jedna kostka tofu ( u mnie wędzone) kroję na cztery części. Panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na złoty kolor. Jeżeli chcesz wersje wegańską, możesz obtoczyć tylko w mące kukurydzianej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz