poniedziałek, 10 lutego 2014

Placki z kaszy jaglanej

Placuszki z kaszy jaglanej- łatwe do zrobienia znajdziecie wiele przepisów ale najdokładniejsze ja znalazłam na blogu smokoterapia i potrawypolgodzinne . Dodałam kilka dokładnych wskazówek, które wam pomogą  usmażyć te pyszne placki.

SKŁADNIKI:
* 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
* 4-5 łyżek mąki kukurydzianej
* sól
* 1/2 szklanka wody lub mleka sojowego

WYKONANIE:
Wszystko dokładnie miksujemy (masa musi być gęsta). Placki smażymy najlepiej na patelni teflonowej- smarujemy tylko olejem ( patrz zdjęcia). Takie placki jemy z dodatkami  na słodko np. z owocami lub wytrawnie warzywami. U mnie na śniadanie podaję z masłem i galaretką porzeczkową lub do obiadu np. do zupy ogórkowej. Placki z kaszy jaglanej mają wiele zastosowań, ale co najważniejsze... są zdrowe oraz smaczne :)








8 komentarzy:

  1. Swietny przepis :) ! Z checia go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają, fajny pomysł:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam miłe Panie i pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdrowe i łatwe, na pewno zrobię !

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Natalio,
    Spotkania, na ktorych dzieli sie Pani swoimi przepisami, a takze pozniejsze degustacje sprawily, ze zaczynam 'zarazac' sie zdrowym odzywianiem. Dzisiaj ze znajoma zrobilysmy eksperyment nowego przepisu na burgery. Burgery wyszly smakowicie, choc przyznam, ze to dzieki znajomej, ktora lubi takie eksperymenty i czesto robi "cos z niczego"
    Podam przepis, moze kogos zainteresuje...
    Burgery:
    3 średnie słodkie ziemniaki (bataty)
    200 g komosy ryżowej
    2 jajka
    2 łyżki mąki gryczanej
    3 łyżki świeżej, posiekanej kolendry
    1 łyżka kurkumy
    Bułka tarta
    Sól, pieprz do smaku

    Bułeczki:
    50 g drożdży świeżych
    ½ kg mąki
    2 łyżki oliwy
    Sezam
    Cukier, gruba sól morska

    Dodatki:
    2 czerwone, słodkie papryki
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula czerwona
    1 duża cebula czerwona
    ½ papryczki chilli
    Sól i pieprz do smaku
    Kilka listków sałaty rzymskiej
    Garść kiełków brokułów
    Rukola do przybrania talerza.

    Przygotowanie:

    Bułeczki:
    Najpierw budzimy drożdże w kąpieli ciepłej wody z cukrem (wody ok. 2/3 szklanki, cukru tak ze dwie łyżki, do tego odrobina mąki). Obudzone drożdże mieszamy z mąką i oliwą i dokładnie wyrabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby sprężyście odchodziło od ręki. Odstawiamy ciasto w misce, przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. 30 min., aby wyrosło. Ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość. Ciasto zagniatamy raz jeszcze z odrobiną soli i formujemy w małe bułeczki, które obtaczamy w sezamie, a następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 20 min., a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 stopni. Bułeczki są gotowe, gdy ciasto nabierze lekko złocistej barwy (potrzeba do tego ok. 20 min.)

    Burgery:
    Słodkie ziemniaki pieczemy w piekarniku, aż będą miękkie. Następnie trochę przestudzamy, obieramy ze skórki (powinna właściwie sama odchodzić) i rozgniatamy widelcem w misce na puree. Komosę ryżową gotujemy w wodzie z odrobiną soli, a następnie mieszamy z ziemniaczanym puree. Dodajemy kurkumę, kolendrę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy mąkę, jajka i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na kolor złoty. Jeżeli mamy patelnią z rusztem grillowym lub grilla, można je usmażyć na niej lub zgrillować.

    Sos do burgera:
    Pieczemy paprykę w rozgrzanym do ok. 180 stopni piekarniku, aż skórka dobrze się przypiecze ze wszystkich stron. Paprykę wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i przekładamy do foliowej torebki, którą szczelnie zakręcamy. Zostawiamy paprykę w torebce na ok. 20 minut, dzięki temu skórka będzie łatwiej odchodzić . Następnie zdejmujemy skórkę z papryki i siekamy ją w jak najdrobniejsze kawałki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, papryczkę chilli i czosnek. Podsmażamy przez 5-7 minut, a następnie dodajemy przecier pomidorowy rozpuszczony w odrobinie wody. Dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut, a potem dodajemy posiekaną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Faza końcowa:
    Bułkę kroimy wzdłuż. Spód bułki kładziemy na talerz posypanym rukolą. Na bułkę nakładamy łyżkę sosu, listek sałaty, cienki plasterek czerwonej cebuli, burgera, łyżkę sosu, szczyptę kiełków z brokułów, a na to wszystko wierzch bułki.

    Pozdrawiam - Danusia z Chojnowa

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Danusiu- bardzo dziękuję za piękne i ciepłe słowa oraz za przepis, chętnie skorzystam i dodam fotografie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń