te najważniejsze.
1.Nie zawiera glutenu
2. Jest zasadotwórcza
3.Wzmacnia i ociepla wychłodzony organizm
4.Jest odżywcza i lekkostrawna
4.Zawiera Wit. E, .B1, B2, B6 oraz kwas pantotenowy
5.Lecytynę, żelazo, potas, wapń , fosfor
6. Zawiera także antyoksydanty czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.
Kasza jaglana, ma jeszcze wiele innych cudownych właściwości- nic tylko gotować i jeść.
JAK GOTOWAĆ?
Kaszę myjemy pod bieżącą wodą i następnie gotujemy w mleku lub wodzie w proporcji
1 szklanka kaszy : 2,5 szkl wrzącej wody ( 1: 2,5)
SKŁADNIKI:
* 1 szkl. kaszy jaglanej
* 1 mała marchewka
* 1 mała cebula
* 1 jajko lub 1/4 szkl. namoczonych płatków owsianych
* przyprawy- sól, pieprz ziołowy, przyprawa warzywna do smaku
WYKONANIE:
Kaszę jaglaną dokładnie umyj , ugotuj, Marchewkę i cebulę zetrzyj na tarce( grube oczka)- i usmaż na patelni z 1 łyżką oleju, potem dolej nieco wody aby wszystko było miękkie, zwłaszcza marchewka, Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami.
Smaż na patelni na złoty kolor lub bardzo dobre rozwiązanie pieczenie w piekarniku.
Koniecznie muszę je wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPóki co jaglanka króluje u mnie codziennie w wersji śniadaniowej z warzywami :)
Polecam i pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuń