poniedziałek, 10 marca 2014

Okra w sosie pomidorowym



Piżmian właściwy(Abelmoschus moschstus) to aromatyczny krzew leczniczy pochodzący z Indii.
Jest stosowany głównie do złagodzenia dolegliwości żołądkowych,ale nie tylko -odznacza się różnorodnymi właściwościami prozdrowotnymi.

SKŁADNIKI:
*dwie szklanki okry
*sos pomidorowy w kartoniku
*1 pomidor
*1 cebula
*1 ząbek czosnku lub czosnek w proszku
* pieprz i sól do smaku

WYKONANIE:

Umyty pomidor i cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym (lub oleju). Okrę myjemy i odcinamy grubsze końce (jak u fasolki szparagowej), wszystko pokroić na pół. Dodajemy okrę do cebulki, czosnku i pomidora. 2 minutki smażymy wszystko razem a potem wlewamy szklankę wody. Przykrywamy pokrywką i tak pozostawiamy do momentu kiedy okra będzie miękka i nie będzie już tyle wody. Dodajemy sos pomidorowy i przyprawy. Gotowe !
K*






Pozdrawiam serdecznie,
K

4 komentarze:

  1. Mniumniu - w Anglii można dostać na każdym bazarze a w Polsce nie wiem? Dlatego to są warzywa niespotykane, ale warto pytać w sklepach dużych miastach , pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że spokojnie można użyć fasolki zielonej. Pyszny pomysł, niezależnie od (nie)dostępności okry w Polsce. :)

    OdpowiedzUsuń