Piżmian właściwy(Abelmoschus moschstus) to aromatyczny krzew leczniczy pochodzący z Indii.
Jest stosowany głównie do złagodzenia dolegliwości żołądkowych,ale nie tylko -odznacza się różnorodnymi właściwościami prozdrowotnymi.
SKŁADNIKI:
*dwie szklanki okry
*sos pomidorowy w kartoniku
*1 pomidor
*1 cebula
*1 ząbek czosnku lub czosnek w proszku
* pieprz i sól do smaku
WYKONANIE:
Umyty pomidor i cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym (lub oleju). Okrę myjemy i odcinamy grubsze końce (jak u fasolki szparagowej), wszystko pokroić na pół. Dodajemy okrę do cebulki, czosnku i pomidora. 2 minutki smażymy wszystko razem a potem wlewamy szklankę wody. Przykrywamy pokrywką i tak pozostawiamy do momentu kiedy okra będzie miękka i nie będzie już tyle wody. Dodajemy sos pomidorowy i przyprawy. Gotowe !
K*
Pozdrawiam serdecznie,
K
Gdzie można kupić okrę?
OdpowiedzUsuńMniumniu - w Anglii można dostać na każdym bazarze a w Polsce nie wiem? Dlatego to są warzywa niespotykane, ale warto pytać w sklepach dużych miastach , pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńsmaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie można użyć fasolki zielonej. Pyszny pomysł, niezależnie od (nie)dostępności okry w Polsce. :)
OdpowiedzUsuń