niedziela, 23 czerwca 2019

Podagrycznik na ciepło i do sałatki




Podagrycznik pospolity - rośnie wszędzie, działki skwery, trawniki, łąki, lasy, łatwiej można by napisać gdzie nie rośnie? Jest rośliną łatwo rozpoznawaną i jadalną kryjącą w sobie mnóstwo  składników odżywczych i leczniczych.

Zawiera
  • flonowwoidy
  • związki kumarynowe
  • kwasy chlorogenowy i kawowy
  • Wit.C ( 60 m g/100 g) czyli dwukrotnie więcej niż np. jarmuż
  • żelazo,bor,tytan,miedź,wapń, potas mangan
Działanie  -moczopędne, odtruwające, regenerujące, przeciwreumatyczne . przeciwnowotworowe,. Pijąc z niego sok  odkwaszasz organizm - kuracja ok. tygodnia  1 szklanka soku.
Z tej rośliny możemy zrobić na ciepło  " szpinak" lub listki dodać do surówki.
Listki możemy jeść na surowo, dodając do sałatek, na kanapki  oraz robić z nich sok.
 Na ciepło  "szpinakowa ,, wersja.

SKŁADNIKI
  •  2 duże garście młodych listków podagrycznika
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól  i pieprz do smaku
  •  1 łyż. oliwy
Liście umyj i wrzucić na patelnie, dolej bulionu, dusić do miękkości  i odparowania 3/4 bulionu.
Doprawić do smaku.

4 komentarze:

  1. Dokładnie tego potrzebowałam :) Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna roślinka, słyszałam o niej wiele lat temu, często się u nas przewijała w kuchni jako dodatek także polecam również i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znalazłam , kiszę , mrożę , jem na surowo, dzielę się info z innymi . W planach zupa , szpinak . Dzięki za przepis :) Smak selerowo-marchwiowy .Młode delikatne i smaczne .Miły smak w ustach . Zapomniane średniowieczne warzywo , które było sprzedawane na targowiskach . Kochani jest kwiecień , zaraz maj korzystajcie garściami .NASA wyposaża kosmonautów w wyroby z tej roślinki , ze wzglę
    du na wielkie bogactwo w niej zawarte .

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli szukacie dobrej herbaty to koniecznie zobaczcie na stronę big-active.pl oni maja ogromny wybór herbat. Znajdziecie między innymi zieloną herbatę z owocem pigwy. Moja ulubiona. Polecam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń