Ciasteczka ,które upiekłam były dla osób biorących udział w Expo Zdrowie we Wrocławiu 16 września 2018 r.Zebraliśmy się w pięknym miejscu nad Odrą.Udział wzięło 130 osób. Brawo Wrocławianie!
A teraz obiecane przepisy na ciasteczka przeważnie wegańskie, najsmaczniejsze dla dzieci
okazały się ze słonecznika a dla reszty owsiane oraz z fasoli.
CIASTECZKA Z FASOLI
2 szklanki czerwonej fasoli
słodzik u mnie erytrytol
2 jajka
Wykonanie
fasolę suchą namoczyć 1/1/2 szklanki na noc, przepłukać rano i gotować. Po ugotowaniu przepłukać na sicie i zmiksować. Jajka ubić ze słodzikiem i wymieszać z masą fasolową. za mało słodkie dosłodzić.
Robić kulki i spłaszczać, piec około 15 minut w 180 stopni
CIASTECZKA JAGLANE ( wege)
Kaszę jaglaną ( suchą) przelać wrzątkiem,następnie ugotować.Wymieszać lub lekko zblendować, do masy dodać słodzik gdy masa jest za rzadka , dodać mąki kokosowej. Można dodać wanilię lub skórkę cytrynową.
Jedne ciasteczka jaglane zrobiłam z dodatkiem bakalii tj. rodzynki,żurawina,morela,daktyle,śliwka.
Drugie tylko z wanilią.
Z masy robić kuliki i spłaszczać, na wierzchu ciastek zrobić wzorki widelcem. Piec do zarumienienia ok 15- 30 minut.Na początku są miękkie ale na drugi dzień twardnieją.
CIASTECZKA OWSIANE ( PODSTAWA) ( wege)
2 szklanki płatków owsianych ( 1/2 szklanki płatków zmieliłam na mąkę)
syrop z agawy
olej kokosowy
mleko roślinne
1 łyżeczka sody( można pominąć)
Wykonanie
Płatki owsiane, olej, syrop z agawy ok, 1/2 szklanki, wszystko wymieszać.Zostawić na kilka minut. To jest masa podstawowa.
1.Jeżeli chcemy tylko z orzechami dodajemy np. pokruszone orzechy laskowe, orzechy włoskie migdały, nerkowce.
2. Jeżeli chcemy z bakaliami dodajemy rodzynki, żurawinę , morele, śliwkę , miechunkę, wiśnię itp.
Dodajemy dodatki do masy podstawowej.
3.Trzecie ciastka jaglane zrobiłam z jarmużem ( suszony zmieliłam)
CIASTKA KRUCHE Z PŁASKURKI ( wege)
1. szklanka mąki
100 g masła lub oleju kokosowego
5 łyżek ksylitolu
1 jajko lub zamiennik
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( możesz pominąć)
Wszystko składniki zagnieść, ma być gładkie ciasto. Formować kulki i spłaszczać, zdobić widelcem i piec z dwóch stron, maja mieć rumiany kolor czyli piec około 20 minut w 180 stopi.
Wychodzi około 15 sztuk ciastek
KULECZKI MOCY ( wege)
nasiona konopi 1/2 szklanki
namoczone daktyle ok 1/4 szklanki
Nasiona zmielić( są bardzo twarde) i dodać zmiksowane daktyle,lepić kulki i obtaczać w karobie, orzechach lub wiórkach. Wkładać do papilotek.
BAJADERKI Z GARBANZO ( wege)
1 szklanka garbanzo ( ciecierzycy)
2 łyżeczki karobu
2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
skórka z cytryny lub wanilia
orzechy laskowe rozdrobnione
Groch garbanzo ugotowany przepłukać na sicie i zmiksować z miodem i karobem. Dosłodzić jeżeli jest taka potrzeba, dodać skórkę z cytryny i garść orzechów laskowych.
Z powstałej masy lepić kulki i obtaczać w wiórkach lub orzechach.
Wkładać do papilotek, przechowywać w lodówce.
KULECZKI Z KASZY JAGLANEJ (wege)
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej/ kaszę przed gotowaniem przelej wrzątkiem w celu usunięcia goryczki
mleko kokosowe 30 ml + woda 400 ml
6 łyżek wiórki kokosowe
2 -3 łyżek miodu
migdały kilka sztuk
aromat
Kaszę ugotować z mleczkiem kokosowym, wcześniej przelać wrzątkiem na sicie aby pozbyć się goryczki. Do ugotowanej kaszy dodać słodzik np. miód i wiórki kokosowe, wszystko dokładnie wymieszać.
Lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego do środka włożyć migdał i obtoczyć w wiórkach.
CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM
szklanka masła orzechowego
1 jajko
1/3 ksylitolu lub cukru brązowego
Wszystko dokładnie wymieszać a najlepiej miksować. Lepić kulki, spłaszczać. Można zrobić wzorek widelcem, piec do zarumienienia ok. 20 minut w 180 stopni C
CIASTKA ZE SŁONECZNIKA
1 jajko i 1 żółtko
szklanka uprażonego słonecznika
1 łyżka miodu lub inny słodzik
Słonecznik zmielić dodać pozostałe składniki. Lepić kulki i rozpłaszczać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 17 minut / 180 stopni C
CIASTKA / KRAKERSY Z ZIAREN I PŁATKÓW ( wege)
2 łyżki płatków
ziarna słonecznika
sezam, dynia
siemię lniane
orzechy
syrop z agawy
Wszystkie składniki wymieszać gdyby mało się kleiło można dodać wodę ciepłą lub olej kokosowy.
Piec na blaszce wyłożonej papierem do zarumienienia/180 stopni C. Grubość ok. 2 cm pokroić na prostokąty przed pieczeniem. Można polać gorzką czekoladą po upieczeniu,
,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz