Strony
niedziela, 15 października 2017
Zakwas z buraków razy 2
W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na zakwas . Dla mnie bez soli zakwas z buraków, to chyba najłatwiejszy jaki można sobie wymarzyć.
Podam dzisiaj przepis na rodzaje, które osobiście robiłam i robię, inaczej mówiąc sprawdzone i ocenione.
ZAKWAS BURACZANY BEZ SOLI
Potrzebujesz:
* słój
* wodę przegotowaną
* buraki
Buraki czerwone obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki, tyle aby zapełnić 3/4 pojemności słoja .
Zalej letnią wodą aby buraki znalazły się pod wodą. Zakręć słój, po tygodniu możesz już pić zakwas. Przelej do butelki i trzymaj w lodówce szczelnie zamknięty. Ma smak czysto buraczany- kwaśny.
Im dłużej stoi jest bardziej kwaśny.
ZAKWAS BURACZANY 2
Potrzebujesz:
* słój
* woda przegotowana
* sól na 1 l itr/1 płaska łyżeczka
* czosnek ( kilka ząbków)
* liść laurowy
Buraki obieram ze skóry, drobno kroję wkładam do słoja, czosnek obieram ale to nie jest konieczne, możesz główkę przekroić na pół. Dorzucam ziele angielskie do słoja i zalewam osoloną wodą.Soli nie za dużo, małe płaskie łyżeczki. Po kilku dniach zakwas jest gotowy . Przelej do butelki i trzymaj w lodówce. Zakwas im dłużej stoi w słoju tym bardziej jest kwaśny.
Ma smak jak woda z kiszonych ogórków.
Który wybierasz?
A jak Ty robisz swój zakwas?
😉
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz