Karczochy pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego, jadalną częścią są główki przypominające mi osobiście osty. Najsmaczniejszą częścią jest dno karczocha zwane " sercem karczocha". Pierwszy raz udało mi się kupić 2 szt. karczochów w Netto, dużo pracy przy przygotowaniu. Ale ogólnie nie było źle.
Karczochy, które kupiłam to osobniki bardzo dojrzałe - więc liście nawet 1/4 ich części nie nadawała się do spożycia ( były zdrewniałe) ale miały duże serce.
W sumie dużo pracy ale smak cudowny.
Właściwości karczochów
1. Zawierają Wit. C, A, , B, E oraz kwas foliowy
2.Żelazo, miedz, fosfor, magnez, sód i potas, wapń
3.Zawierają przeciwutleniacze
Działają:
- redukują cholesterol
- niszczy nowotwory
- dobry na odchudzanie
- sprzymierzeniec urody
- oczyszczanie organizmu
- wszechstronne działanie
Więcej wiadomości znajdziesz Tutaj
Przepis na karczochy z czosnkiem i makaronem
Porcja na dwie osoby
koszt - 10zł
Składniki
*2 karczochy
*1-2 szt. cytryny
*2 ząbki czosnku
* sól himalajska różowa
* dowolny makaron ok. 2 garście.( 20dkg )
Wykonanie
Makaron ugotować wg. przepisu.
Karczochy umyć, oczyścić ze zdrewniałych liści, następnie ściąć 3/4 główki liści, przekroić wzdłuż i oczyścić z włosków. Odciąć twarde zgrubienia u dołu, polać sokiem z cytryny i gotować ok 20-40 minut w wodzie z sokiem z cytryny.
U mnie karczochy były osobniki bardzo dojrzale, więc tylko dno ( serce nadawało się do spożycia)
Listki - nasadki po prostu wyssałam.
Czosnek pokroić na plastry i ugotowany karczoch( serce), smażyć na patelni na łyż. oliwy 1-2min.
Wymieszać z ugotowanym makaronem i posolić do smaku - bardzo mało.
Smacznego
A mi strasznie nie podchodzą - kiedyś podczas pobytu we Włoszech zamówiłam pizzę z karczochami - niezjadliwa.
OdpowiedzUsuńKama- karczochy są specyficzne, mają samak orzechowo- szparagowo-serowe, to tylko taka moja fantazja smakowa.Trudno okreslić smak. Dla mnie to cudo natury. Ale każdy lubi co innego. Pozdrawiam z deszczowej Swidnicy:)
Usuń