Łatwy do z robienia, serniczek z tofu z brzoskwiniami i galaretką agarową. Spód zrobiłam z orzechów, płatków owsianych i orzechów nerkowca.Inspiracje wypieku zaczerpnęłam ze Znaków czasu.
Składniki na spód sernika
*garść orzechów np. nerkowców
*garść płatków jęczmiennych
*garść namoczonych daktyli
Wszystko grubo zmiksować, gdy jest za gęste dolać odrobinę wody. Wyłożyć dno formy papierem do pieczenia i wykleić uzyskaną masą.
Składniki na masę
* 3 kostki naturalnego tofu (540 g)
* 1/2 szkl. mleka sojowego
* 2 budynie bez cukru
*1 puszka brzoskwiń
*1/4 szkl .soku z cytryny
* cukier palmowy ok. 4 łyżki
*1/4 oleju kokosowego
* 1/2 szkl. wiśnie suszone lub rodzynki
* 3 łyżki duże kakao organic
WYKONANIE
Tofu miksujemy z mlekiem sojowym, następnie dodajemy cukier,sok z cytryny budyń i olej i wszystko razem miksujemy.Na koniec dodajemy wiśnie suszone. Wszystko mieszamy.
Masę z tofu wylewamy na przygotowany spód.Pieczemy ok. 30 -45 minut w 180 stopni C.
U mnie forma miała 25cm a wysokość 5 cm.
Po wyjęciu i wystudzeniu ułożyłam brzoskwinie z puszki i zalałam gotową galaretką z agarem.
Po wystudzeniu kroić na małe lub duże trójkąty w zależności od apetytu ha,ha....
Serniczek z tofu jest pyszny można zajadać bez wyrzutów sumienia.
Smacznego!
Przepis na tofusernik orginał znajdziesz w marcowym miesięczniku Znaki czasu - I Lewosińskiej.

Cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmakuje równie cudownie :) Bardzo się cieszę ze składników jakich użyłaś!
OdpowiedzUsuńuzyłaś tofu Polsoi?
OdpowiedzUsuńTak, miękie kosteczki oczywiscie naturalne.pozdrawiam:)
Usuń