Zapiekane figi z pistacjami i syropem z leśnych jeżyn. Brzmi królewsko i smakuje obłędnie. Figi teraz można kupić w cenie o,49 zł za szt.Ten deser można nie zapiekać, będzie to danie witariańskie- czyli na surowo.Jest to najprostszy i najszybszy deser do zrobienia.
Koszt na 2 osoby- 2,50 zł./ na osobę 2 sztuki
Składniki
* 4 figi
* 6 sztk. pistacji
* syrop z jeżyn leśnych i miodu
Wykonanie
syrop-sok z leśnych jeżyn( możesz zastąpić innym) miód .Wszystko wlewamy do garnka i odparowujemy stale mieszając, aby uzyskać gęsty syrop.
figi dokładnie myjemy,nacinamy u góry owocu na krzyż, posypujemy pistacjami i zapiekamy ok. 15-20 min. w 180 stopni C.
Przekładamy na talerz, polewamy gorącym syropem.
Smacznego!
Deser na surowo
Ale cudo!.
OdpowiedzUsuńTake figi bym chętnie spróbowała
OdpowiedzUsuńMmm, prawdziwie królewskie :)
OdpowiedzUsuń