niedziela, 5 października 2014

Figi po królewsku



Zapiekane figi z pistacjami i syropem z leśnych jeżyn. Brzmi królewsko i smakuje obłędnie. Figi teraz można kupić w cenie o,49 zł za szt.Ten deser można nie zapiekać, będzie to danie witariańskie- czyli na surowo.Jest to najprostszy i najszybszy deser  do zrobienia.
Koszt na 2 osoby- 2,50 zł./ na osobę 2 sztuki

Składniki
* 4 figi
* 6  sztk. pistacji
* syrop  z jeżyn leśnych i miodu
Wykonanie
syrop-sok z leśnych jeżyn( możesz zastąpić innym) miód .Wszystko wlewamy do garnka i odparowujemy  stale mieszając, aby uzyskać gęsty syrop.
 figi dokładnie myjemy,nacinamy u góry owocu na krzyż, posypujemy pistacjami i zapiekamy ok. 15-20 min.  w 180 stopni C.
Przekładamy na talerz, polewamy gorącym  syropem.
Smacznego!


Deser na surowo






3 komentarze: