Kto nie lubi ogóreczków małosolnych.U mnie w tym roku, pierwszy garnek zrobiony, wg. przepisu pani Basi. Jest to stary rodzinny przepis, który przechodzi z pokolenia na pokolenie.
Składniki
*1 kg małych ogórków
*1-1,5 l wody
*1 duża łyżka soli kamiennej na 1l wody
*1 mała główka czosnku
*koperek spory pęczek
Wykonanie
Ogórki myjemy i obcinamy końcówki. Czosnek obieramy, kroimy na pół lub grube plastry.
Na dnie kamiennego garnka lub słoja układamy, czosnek koper, i ogórki. Powtarzamy tą czynność do skończenia składników. Wodę gotujemy i dodajemy sól. Zalewamy wrzątkiem, na wierzch kładziemy kromkę chleba.Przykrywamy pokrywką lub talerzykiem.
Czary - mary ogóreczki są gotowe już na drugi dzień ( 24 h) Smaczniejszcze po dwóch dniach, mają więcej mocy. Ha, ha,ha to nie czary ale stare dobre, sprawdzone przepisy Babci lub Dziadka!
Smacznego ogórka!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz