sobota, 15 marca 2014

Ser ze słonecznika

Słonecznik-nasiona słonecznika są bogate w wit. E,zawiera również wit. A, D, B6 oraz cynk, wapń, żelazo , potas i wiele różnych makro i mikroelementów.Jeżeli wyhodujemy kiełki  wtedy  witamina E wzrasta, gdyż z  kiełkowania przybywa jej  w trakcie .Prażenie słonecznika poprawia walory smakowe a także odżywcze. Masz kłopoty z cerą jedz słonecznik.
Wit.B6 odmładza więc słonecznik poleca się także seniorom, gdyż słonecznik jest jednym  z  najbogatszych źródeł.

SKŁADNIKI:
1/2 szkl. słonecznika
1 szkl. wody
1,5 łyż. agar-agar
1-2 łyż.drożdży nieaktywnych ( platki drożdżowe)
sól, przyprawa warzywna ( po ok. 1 łyżeczce)
czosnek
* 1 średnia cebula

WYKONANIE:
Słonecznik lekko uprażyć na patelni. Zmielić słonecznik i dodać wszystkie składniki do garnka.
Dokładnie wymieszać i zagotować. Ja dodałam jeszcze  odrobinę papryki słodkiej czerwonej i 1 pomidor bez pestek i skóry( zmiksowany  razem z cebulą usmażoną)
Oryginalny przepis - słonecznik zmiksować z gorącą wodą i pozostałymi składnikami.( mam słaby mikser)
Zagotowaną masę przekładamy do dowolnej foremki np. miseczka  zostawiamy do wychłodzenia.  po tym czasie możemy ser kroić w plastry i podawać np. z pieczywem, kiszoną kapustą. Ostatnie zdjęcie - ser ze słonecznika bez dodatków.  Pycha!




6 komentarzy:

  1. pierwszy raz widzę coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewniam ,że jest pyszny jutro robię następną porcję, jest łatwy w wykonaniu. Jeżeli macie miłe Panie dobry blender , wyjdzie bardziej aksamitny, u mnie grudki maleńkie ale mąż uznał że taki lubi z takimi właśnie drobinkami. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygujacy ten ser. Zrobię jutro z czosnkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. co to za aktywne drożdze??

    OdpowiedzUsuń
  5. Chodzi o drożdże nieaktywne czyli platki drożdżowe.Przepraszam wkradła się mała literówka.Już poprawione, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń