wtorek, 25 marca 2014

Pasta z czarnego sezamu

Przepis( oryginalny)znajdziesz na blogu - Kuchnia Alicji. Bardzo łatwy i ciekawy przepis. Czarny sezam są nasionka są to małe płaskie, czarne nasionka bogate:
1.mangan- niezbędny dla kości,prawidłowego funkcjonowania mózgu i nerwów
2.miedz
3.cynk
4.witaminy  z grupy  B
5.fitosterol
6.kwas oleinowy
7. kwas foliowy
8. tryptofan-wpływa na dobry nastrój
9.błonnik
10.białko  w tym aminokwas cysteinę
11.duże ilości oleju- który zawiera przeciwutleniacze unieszkodliwiające wolne rodniki
Czarny sezam zawiera także duże ilości wapnia jednak w większej części łuski sezamu wapń występuje w postaci szczawianu wapnia- w formie nie przyswajanej przez nasz organizm.
Aby zwiększyć absorpcję wapnia  należy nasiona sezamu zmielić.

SKŁADNIKI
*sezam 30 dkg
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*2 -4 łyż. oleju
* odrobina soli najlepiej himalajskiej różowej
*1-2 łyż. białego sezamu
*2 łyż. nasion siemienia lnianego ( ja nie dałam , gdyż nie miałam)
WYKONANIE
Sezam czarny  uprażyć lekko na patelni, zmielić lub utrzeć.Cebulę usmażyć na złoto na patelni i zmiksować na gładko . Wszystkie składniki dokładnie połączyć, jeżeli za suche dodać oliwy aby uzyskać konsystencje pasty. Dosolić do smaku wg. swojego gustu.
Biały sezam  nie mielimy. Pasta gotowa.
Smacznego!



4 komentarze: