- 500ml śmietany (może być kwaśna,12%)
Składniki na ciasto:
- 1kg mąki białej( w tym 60dkg białej ,40 dkg. razowej pszennej)
- 1/2 kg masła lub margaryny
WYKONANIE
- zaczyn rozrabiamy w osobnym naczyniu- wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 min. w cieple miejsce, przykrywamy naczynie to szybciej urośnie.
- mąkę wsypujemy do miski ,siekamy masło,dodajemy sol , wyrośnięty zaczyn ,zagniatamy szybko ciasto, odstawiamy na 1 godz. do lodówki.
- następnie dzielimy na kilka części,wałkujemy na placki ok. 0,5 cm kroimy na podłużne pasy, następnie dzielimy aby uzyskać trójkąty , nakładamy marmoladę , zawijamy uzyskując kształt rogalika(tak jak na zdjęciu)
jako nadzienie do rogalika możemy użyć: twardą marmoladę, konfiturę z róży lub inną, mak . jabłko , banan,ser twarogowy itp. u mnie w domu lubimy aby było dużo nadzienia, nie muszą być jednakowej wielkości. Często jak zrobię większa ilość, zamrażam i gdy przyjeżdżają dzieci to mam gotowe.Rogaliki smaruje jajkiem i posypuję gotową posypką, wiórkami kokosowymi, gorzką czekoladą , makiem, lukrem z cytryny. Jestem pewna że każdy coś z tych porad wybierze, są tanie i naprawdę smaczne.Udanych i smacznych rogalików!!

drożdże, cukier i śmietana wszystko mieszamy

Odstawiamy w cieple miejsce

czekamy aż wyrosnie

mąka, masło i sól

dodajemy wyrośnięty zaczyn

zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki

wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków i wałkujemy na cienki placki

nakładamy nadzienie

zawijamy

formujemy kształt rogalika

smarujemy jajkiem posypujemy posypką

wkladamy do piekarnika na ok 10- 15 min , 180 stopni piekarnik elektryczny

Gotowe i smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz